Selecteer een pagina

Heb je je wel eens afgevraagd dat de effectiteit van een campagne het meest afhankelijk is van de impact van een creatie? Vast wel. Het is een no brainer: met een impactvolle commercial behaal je de merkdoelstelling sneller.

Vaak wordt er in het ontwikkelingsproces van nieuwe creaties geen budget voor marktonderzoek gealloceerd en worden nieuwe campagnes en verpakkingen niet vooraf getest. Maar slecht creatief materiaal heeft ook kosten, zowel op korte als op lange termijn. Door te pretesten, is er de mogelijkheid om creaties te verbeteren en de return on advertising spend te verhogen

Meta analye

Bij FasTest hebben we al heel veel pretests gedaan. Zo hebben wij ook een anlyses gemaakt van engagement en de mate van positieve emoties die reclames vertonen. Dat hebben we gekoppeld aan twee veel voorkomende doelstellingen namelijk het verhogen van merkbekendheid en het creëren van merkloyaliteit. Een belangrijke conclusie is dat een creatie met gemidddelde betrokkenheid en weinig emoties, aanzienijk meer mediabudget nodig om de merkbekendheid te verhogen. Daarentegen leidt meer engagement en meer emoties tot hogere merkbekendheid. En des te meer er positieve emoties zijn, des te harder groeit de merkloyaliteit. Logisch zal je denken, maar het is wel van belang dat je weet in welke mate je creatie over engagement en emoties beschikt. Daarvoor gebruikt FasTest AI eye tracking en facial coding. Zie onderstaande tabel een test met 10 commercials, wairn de twee KPI’s (betrokkenheid en positieve emoties) is afgebeeld.

De resultaten per commercial hebben we met elkaar in verband gebracht en vertaald naar één harde KPI: kosten-per-duizend (CPM). Dat is in onderstaane tabel te lezen. Qua betrokkenheid heefft commercial 1 de laagste CPM-factor; commercial 8 is ruim 4 maal zo duur. De financiele KPI voor CPM Glimlach scoort bij commercial 1 het hoogst. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat TVC 7 veel aantrekkerlijk is. .

Pretest al vroeg in het ontwikkelingsproces

Met andere woorden, bedenk bij de ontwikkeling van nieuwe creaties goed wat de doelstelling is. Pretest in een vroege fase, bv door middel van en animatic, hoe jou doelgroep de uiting ervaart en gebruik die insights in het vervolgproces. Tot slot, test voor livegang nogmaals om de effectiviteit van de creaties op je belangrijkste KPI’s zoals engagement, mate van positieve associaties en spontane reactie op statements en gedrag te meten. Zo behaal je sneller je merkdoelstelling en verbeter je de ROAS aanzienlijk. FasTest pretesting is al beschikbaar voor een paar duizend euro.

Bel voor meer info en/of een demo over FasTest met 0621550183 of mail naar paul@colouringresearch.nl